Vi fik installeret en luft til vand varmepumpe med indbygget varmtvandsbeholder. Systemet passer sig selv. Nu kan vi hænge vasketøjet op i kælderen. Slut med at ringe til oliemanden og samtidig hjælper vi miljøet og vores egen pengepung! Oven i købet fik vi et stort kontant tilskud til udskiftningen
Bjarne S. Petersen - Kunde hos energisystemer
Varmepumper bliver mere og mere populære, men hvad er det egentlig og hvordan virker den?
Indledningsvis et par ord om dimensionering af varmepumpen. Der findes en række tommelfinger regler, som kan være korrekte nok, men der kan også være forskellige andre forhold som isoleringsgrad (energimærkning), antal beboere i husstanden, nuværende varmesystem, alder og beskaffenhed generelt. Er der gulvvarme? Hvor meget og hvilke radiatorer er der i ejendommen. Vi anbefaler generelt, at man kontakter os for en besigtigelse, så vi i fællesskab kan afdække den rigtige størrelse varmepumpe til ejendommen.
Varmepumper omtales oftest som værende ”luft til luft”, eller ”luft til vand”. Som der ligger i omtalen, så er det to forskellige måder, at anvende varmen på. Den ene sigter på at frembringe varm luft, som sendes ind i hjemmet og udnyttes på den måde.
Den anden sigter på at frembringe varme til opvarmning af vand, som enten bruges som varmt vand (Ofte kaldet DHW eller bare brugsvand på almindelig dansk) i vores hjem, og samtidig til opvarmning af vores centralvarmeanlæg, som fordeles via gulvvarme eller radiatorer.
En varmepumpe er ikke nogen ny opfindelse, men som alt andet teknisk, så bliver de konstant forbedret. En Varmepumpe udnytter energien som findes i luften eller i jorden til at skabe varme. En varmepumpe drives af strøm som anvendes til at køre en kompressor. Lidt som vi kender det fra et køleskab, men i stedet for at frembringe køling, så skabes der varme. Denne proces sker ude i den friske luft året rundt, i den del vi kalder ”ude-delen”. Nedenfor ses en video (på engelsk) hvor den anerkendte arkitekt George Clarke beskriver fordelene ved en Mitsubishi luft til vand varmepumpe. For yderligere optimering anvender vi dog Termoplus inde dele i vore varmepumper. Mitsubishi Electric ECODAN model:
Varmen transporteres herefter til det vi kalder ”inde-delen”, hvor det føres igennem en varmeveksler og dermed kan udnyttes til at frembringe varme i vores hjem.
Nedenfor eksempler på, hvordan en Termo+ inde del kan se ud efter model og behov. Termo+ kalder modeller med indbygget varmtvandsbeholder HYDROTANK 180 L eller 230 L efter størrelsen af varmtvandsbeholderen . Har man ikke plads til den integrerede model, så tilbyder Termo+ en model hvor DHW tanken kan placeres separat for den optimale løsning i lige netop jeres ejendom og i størrelse fra 120 liter til 500 liter.
Udover designprisen har TERMO+ har selvfølgelig også den nyeste teknologi indbygget med WI-FI/APP styring. Som er en let tilgængelig og simpel styring af ens energiforbrug. Det er samtidig nemt at få overblik og styre forbruget, hvis man er bortrejst eller lignende. Vi fortæller gerne mere herom, ligesom den lille video nedenfor viser nogle af mulighederne. Wifi styring er tilvalg og skal og skal købes separat.
Varmepumpen udnytter altså energien i luften og omdanner denne til varme via en kompressor, men hvorfor er det så en god ide, når den nu selv bruger strøm som drivmiddel?
Høj effekt målt i COP eller SCOP.
Hvad er så COP og SCOP? Begge dækker over en standard, som anvendes til at udtrykke effektiviteten af en varmepumpe.
En varmepumpe er effektiv, fordi den udnytter energien i omgivelserne optimalt. Typisk – og afhængig af målemetoden – vil en varmepumpe give 3-4 gange mere energi tilbage, end der anvendes for at drive den.
Hver gang man anvender 1 kWh time, så får man 3 til 4 kWh igen i form af varme, eller varmt vand til husholdningen.
Tilbage til de nævnte COP eller SCOP værdier. Det er en slags mærkningsordning, således man kan forholde sig til virkningsgraderne af en varmepumpe. Før anvendte man blot COP, som udtrykte effektiviteten af en varmepumpe. Det var blot ikke hele sandheden, da COP udtrykkes ved en bestemt temperatur udenfor. Alle ved jo at vores kære vejr jo løbende ændrer sig, hvorfor man har forsøgt at komme det lidt nærmere, ved at indføre en SCOP mærkning. Denne udtrykker det samme, men blot ved forskellige udetemperaturer, således man kommer lidt tættere på de faktiske forhold. I praksis er det lidt en umulig opgave, så vi forslår i stedet, at man anvender den tommelfingerregel, at man får 3-4 kWh igen, hver gang man anvender 1 kWh time strøm.
Kort sagt, så er det ret fantastisk, da man ikke får den slags tal hvis man har et oliefyr. Om det skal være en luft til luft, eller en luft til vand, afhænger af behovet og hvad den i givet fald skal erstatte. Typisk anvendes en luft til luft i sommerhuse, garage og udhuse, men selvfølgelig også i boligen, hvis der ikke er et centralvarmeanlæg i forvejen.
Luft til vand, anvendes typisk som varmekilde i forbindelse med hjemmets centralvarmeanlæg. Udover de åbenlyse økonomiske og miljømæssige fordele, er der en lang række andre fordele ved at investere i en luft til vand varmepumpe.
TERMO+ vandt designprisen for bedste og flotteste design på branchemessen i Frankfurt 2019. En imponerende bedrift i sig selv, at skille sig ud fra mængden på denne måde.
Vi er selvfølgelig meget stolte af, at kunne tilbyde disse kvalitetsprodukter som eneste forhandler i Danmark.
Yderligere, er vi meget tæt på at kunne præsentere den helt nye produktserie fra Mitsubishi og med den sædvanlige kvalitet fra Termo+ og Mitsubishi, føler vi os godt rustet til at kunne levere nogle af de bedste varmepumpeløsninger på markedet i øjeblikket.
VI FØRER TILLIGE ANDRE GODKENDTE MÆRKER I VARMEPUMPER, ALT FRA EFFEKTIVE OG STØJSVAGE MODELLER FRA KAISAI, TIL PRISVENLIGE OG STÆRKE VARMEPUMPER FRA MWPOWER. KONTAKT OS GERNE FOR ET GODT TILBUD.
Telefon: 4299 3829
Email: info@energisystemer.dk
Energisystemer ApS (Besøgsadresse)
Juelstrupparken 26
DK-9530 Støvring, DENMARK
CVR: 28660138
Randers
Reberbanevej 3
8900 Randers C
Mariager
Truevej 22
9550 Mariager